2014. január 23., csütörtök

36. Hans játszmájában



Teltek az órák a Tűzkoporsóban, de így, az emlékekkel elfoglalva, egyikünknek sem számított az idő. Én Adam életét néztem végig újra és újra, Robert pedig csodálkozva és élvezettel barangolt a régmúltban, a játék első korszakaiból való emlékeim között. Benne voltunk egymás lelkében, testében, életében. Tulajdonképpen egészen jól éreztük magunkat.
Közben halványan érzékeltük, hogy hosszú rázkódás után megállt a teherautó, a ládát velünk együtt átpakolták, és aztán nagy zúgással egy repülőgép emelkedett fel velünk. Tudtuk, hogy Chilébe visznek minket, Hanshoz. De ez most nem tűnt lényegesnek, mert úgysem tehettünk ellene semmit. Ez az egész egyesülés, az emlékek, az érzések sokkal fontosabbak voltak, hát ezeket éltük és élveztük teljes mértékben.
Aztán a repülőgép leszállt, átpakolás és újabb zötykölődés következett, majd lassú himbálózással vittek bennünket, és aztán nagyot koppanva a stabil talajra kerültünk. Tudtuk, hogy megérkeztünk Hans birodalmába.
Lassan bontakoztunk ki az egyesülésből, tartani akartam Robertet addig az energiáimmal, amíg kijutunk innen. Zörögve felnyílt a tető, kicsit hunyorogtunk az éles fényben, aztán még együtt mozdulva, azonos ütemben felálltunk és kiszálltunk a Tűzkoporsóból. Ekkor váltunk szét, és aztán ott álltunk egymás mellett egy elegánsan berendezett, nagy teremben. Épen, sértetlenül, kiegyensúlyozott energiával. És rávigyorogtunk a teljesen megdöbbent Hansra.
Na, ezért igazán megérte! Látni Hans elképedt arcát, leesett állát, ahogy eltűnt róla az a diadalittas kifejezés, amivel fogadni akart minket. Két félőrült, szenvedéstől vonagló alakot várt, erre megérkeztünk mi, tele erővel, kipihenten. Még pislogni se tudott a döbbenettől.
– Helló, Hans! – mondta Robert kedélyesen. – Köszönjük a fuvart, igazán élvezetes volt!

  Hans először szólni sem tudott, kellett neki egy kis idő, míg magához tért. Tudtuk, hogy mindjárt rájön arra, hogy csak a szállítás kínjait úsztuk meg, valójában továbbra is az ő foglyai vagyunk. De addig azért élveztük a rövid kis győzelmünket, bár valószínű volt, hogy csak jobban felhergeljük vele, és még kegyetlenebb lesz a válaszcsapása.
Én Robert emlékeiben már láttam Hansot a korábbi testében, és ezek szerint erősen ragaszkodott a fizikai megjelenéséhez, mert most is majdnem ugyanúgy nézett ki, mint az ötvenes években. Középmagas volt, kortalannak tűnő, örök fiatalos arccal, mint aki fölött megállt az idő. Vagy mint egy kísértet, akin rajtaragadt az álarcosbáli maszk, alatta meg valószínűleg már szétrohadt az eredeti teste. Úgy állt előttünk a nagyon szabályos, szépnek mondható arcvonásaival, ártatlannak tűnő, világoskék szemével, precízen beállított szőke hajával az elegáns öltönyében, mint egy próbababa a kirakatban. Olyan élettelenül és mozdulatlanul. De aztán sajnos magához tért.
Felmért engem, és felismerte az energiámat. Rájött, hogy ki vagyok, és azon a szép műarcon gonosz, diadalittas mosoly áradt szét. A szőke herceg megmozdult, és egy varangyos béka bújt elő belőle. Az igazi Hans. Hát, nem mondhatnám, hogy örültem a találkozásnak.
Vagyis tudtam volna örülni ennek a szemtől szembe helyzetnek, hiszen bőven lett volna elszámolnivalóm ezzel a rohadó kísértettel a múlt miatt, csak ezek a körülmények nem voltak rá alkalmasak. Négy izomagyú fegyveres szegezte ránk a puskacsövet, és a teremben éreztem a Vámpírokra jellemző, másokat leszívó energiát is. Itt Hans volt az úr, nem nagyon ugrálhattunk. Most ő volt erőfölényben.
És erre már ő is rájött.
Megszólalt, és a hangjából csöpögött a maró gúny:
– Ó, igazán nagy megtiszteltetés, hogy ennyi évezred után végre személyesen is találkozhatok az Uralkodóval. Zea már nagyon sokat mesélt rólad. Nem hittem, hogy még visszatérsz ide, de tökéletes volt az időzítés. Ezennel meghívlak a Végjátékra. A tiéd volt a Kezdet, hát most legyen részed a Végben is. Remélem, élvezni fogod az előadást.
  Robert persze nem bírta ki szó nélkül:
– Milyen végjátékról beszélsz? Nem tűnt fel, hogy órákkal ezelőtt hatástalanítottuk a nagy robbanásodat, és csak egy kis pukkanásra tellett tőled? A bolygó meg se érezte, kibírt már ennél jóval nagyobb lökéseket is. Volt megint egy kis katasztrófa, de szó sincs Végjátékról, ne álmodozz!
  Hans laposakat pislogott, és bennem erősödött a rossz érzés. Ennek az alaknak vannak még olyan lapok a kezében, amiről nem tudunk. Piszok hamiskártyás. 
– Igen, kedves Robert, észrevettem, hogy beleköptetek a levesembe, és meg kell mondanom, nem esett jól. Szép, tiszta terv volt, ez Zeának is sokkal jobban tetszett volna. De meg kell majd mondanom neki, hogy már megint a rossz emberre hallgatott. Az én elképzelésem szerint egy gyors és egyszerű vége lett volna ennek a világnak, hogy utána Zea erejével megalkothassuk az újat, szebbet. De így, hogy beleavatkoztatok, sajnálatos módon a másik variáció lépett érvénybe. Igazából ez volt az eredeti végkimenetel azóta, hogy leállt a program vezérlése.  A tömegek tehetetlenségi ereje mindenképpen ebbe a pusztulásba vitte volna a világot, csak én ezt túl lassúnak találtam, és fel akartam gyorsítani. De a ti beavatkozásotok miatt nem sikerült ezt a haldokló világot gyorsan és kevés szenvedéssel megváltani, úgyhogy visszaállt a korábbi menetrend. Ez jóval fájdalmasabb és elhúzódóbb, és már javában tart. Rengeteg szenvedés és gyötrelem lesz benne, és mindez a ti hibátok. Ti vagytok érte a felelősök, én nem ezt választottam volna. De már nem tehetek semmit. A Végítélet programja már zajlik, és nincs senki, aki ezen változtatni tudna. Még az a kedves fiú, Adam sem ott Atlantiszban.
– Miért pusztulna el ez a világ? – kérdeztem.   
  Hans vigyora még magabiztosabb és undorítóbb lett. Igazán szívesen letöröltem volna a képéről egy gyors ökölcsapással, de most tényleg érdekelt a válasza. Tudni akartam, mi zajlik itt. 
– Örülök, hogy pont az Uralkodónak magyarázhatom el a világa alapvető működését – mondta Hans azon az émelyítő, mézesmázos hangján, és kényelmes léptekkel sétálgatni kezdett a csillogó márványpadlós teremben. Látszott rajta, hogy már visszazökkent az eredeti, magabiztos szerepébe. Újra ő volt a főszereplője a saját kis színházának. Olyan is volt, mint egy öntelt pojáca a fényűző díszletek között, giccses és méregdrága bútorokkal és tárgyakkal körbevéve. Röhejes lett volna, de mégsem tudtam könnyedén venni, mert érezni lehetett mögötte a gyilkos mérget. A paprikajancsinak valódi fegyver volt a kezében. Ez már nem játék. Igaz, hogy ez egy színház, de a színfalak mögött halálosan komollyá vált a helyzet.  
– Minden létező világ a pusztulás felé halad – jelentette ki Hans olyan nagy pátosszal, mint egy vacak színész, aki éppen Ézsaiás prófétát próbálja felülmúlni. – A Pusztulás mindig erősebb, mint a Teremtés. Mert a Teremtéshez erő kell, energia, ami összefogja és felemeli az anyagot egy magasabb rezgésszintre, és egy ideig ott tartja. De a világban minden dolog a nyugalmi állapotába törekszik visszajutni, ezért az anyag a teremtés pillanatától kezdve hullik lefelé, vissza az alapállapotába, a megsemmisülésbe, a szétesésbe. Minden, ami létrejött, egyszer meg fog semmisülni. Nézzétek csak magatok köré, ha magára hagyja az éltető energia, minden darabokra hullik. A tárgyak, a növények, az állatok, és ezek az embernek nevezett bábok is…
  Robert elröhögte magát, és ezzel megakasztotta Hansot a prófétai hevületében. Jogos volt a reakció, mert ez már tényleg túlzás volt. Nem a szavak voltak a lényegesek, hanem az a hit, ahogy ezt Hans előadta nekünk. Teljesen beleélte magát a szerepbe. Vagyis úgy láttam, visszaképzelte magát pár korábbi életébe, ahol ezt a szöveget sikeresen adta elő nagy tömegeknek. Csakhogy mi most nem egy vakhitű tömeg voltunk. A négy testőre csak bambán nézett, nekik az ilyen mondatok már nem voltak különösebben értelmezhetőek. Valószínűleg addig terjedt a felfogóképességük, hogy most lőni kell-e, vagy nyugton maradni. Ők álltak, és fogták a géppisztolyaikat. Mi viszont Roberttel gondolkodó lények voltunk, nem pedig olyan birkák, akikkel Hans korábban megetethette a zöldségeit. Nekünk ez a stílus nem jött be.
Oké, ismerjük a szabályokat, a Teremtés után jön a Pusztulás, ez alapvető Főnix-törvény. Csakhogy a mondat folytatódik, hogy minden Pusztulásból újabb Teremtés születik. Minden Vég valaminek a Kezdete is. Robert is Főnix-testben élt, ő is ugyanúgy ismerte az alapelveket. Ez itt csak Hans süket szövegelése, amivel a valódi okokat takargatja el. Törvényekkel akar megmagyarázni valamit, amiben biztos, hogy az ő piszkos keze volt benne, és nem a szabályrendszer az oka.
Addig rendben volt, hogy ezt a világot tényleg be akartuk fejezni a program szerint. De ha nem működik a program, akkor ennek állnia kellene, oké, hogy billegve jobbra-balra, és kockázatok között, de egyéb beavatkozás nélkül nem süllyedhetne lefelé. Ehhez valahol valakinek energiát kell elszívnia a rendszerből. Arra pedig pont egy Vámpír lenne képes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése