2013. december 9., hétfő

24. Beszélgetés még mindig útközben



– Hát, ez tényleg meleg helyzet lehetett – jegyeztem meg elismerően. Tényleg van bennük kurázsi, nem semmi, amit véghezvittek. De még mindig nem értettem, hogy mi lett volna a megoldás. – És mit akartatok tenni utána? – kérdeztem.
– A terv az volt, hogy először megnézzük, tudna-e így is, leállt rendszerrel működni ez a világ. Ha igen, akkor folytatjuk itt tovább, már nyugodtabban, Végítélet nélkül, és fokozatosan felébresztjük az embereket, hogy mindenki tudatos játékos lehessen. Ha ez nem sikerül, akkor a B terv szerint átvittük volna az itteni lakosságot a korábbi játszóterekre, az Alapítók előző, még működő programjaiba. Zea világának a kapuja volt a legközelebb, itt a Holdon. Akinek ez túl békés lett volna, a másik, a Kardok népének a földje is elérhetőnek tűnt a Mars felszínén. Ezért is indítottuk el az űrprogramot mind a két oldalon, Amerikában és az oroszoknál is. Kennedy első intézkedései közé tartozott az Apolló-program meghirdetése, a Holdra szállás célkitűzése. – Robert elhallgatott, és komor arccal nézte az utat maga előtt. Belemerült az emlékeibe. Viszont szerencsére közben jóval lassabban vezetett, nem nyomta tövig a gázpedált, ezért végre egészen normális ütemben haladtunk. Már megérte elkezdeni ezt a beszélgetést. Közben nekem is változott a közérzetem, az egyik kereszteződés után váratlanul és gyorsan csökkenni kezdett a hányingerem, és elmúlt a szédülés is. Na, folytassuk csak ezt a gyógymódot!
– És mi történt? – kérdeztem.
– Jött az ellencsapás. Kiderült, hogy a Sötét Oldal lecsapott a lehetőségre. Ha már leállt a program, akkor ők akarták megszerezni az irányítást a világ fölött. És ma már úgy tűnik, sikerült is nekik. Mi küzdöttünk azért, hogy egy jobb világot hozzunk létre, legyőztük a Végítélet veszélyét, és kiderült, hogy ezzel nekik nyertük meg a világot. Az ő ölükbe hullott a mi győzelmünk.
Elkezdtek sorra levadászni minket. Egy év múlva Kennedyt meggyilkolták Dallasban, és a lelkét is eltüntették valahova, azóta nem találkoztunk vele, nem tudott visszajönni. A túloldalon Hruscsovot leváltották, a tanácsadóit elsöpörték. A hidegháborús hisztériában és a vietnami háború őrületében feltűnés nélkül tudtak bárkit elpusztítani. Aztán 1968-ban Robert Kennedyt, meg Martin Luther Kinget is megölték.
És ezek után szembesültünk az igazi katasztrófával: kiderült, hogy bezáródtak a kapuk, nem lehet innen kijutni. 1969-ben az Apolló 11 végre leszállt a Holdon, és Armstrong letette a lábát oda, ahol az átjárónak kellett volna lennie. De csak egy halott, poros táj volt előtte. Semmi más.
Már a leszálláskor tudtuk, hogy valami gond lesz. Kétszer is komputerhibájuk volt, akadozott a rendszer, aztán a landoláskor nem az a sima felszín volt alattuk, mint ami a képeken korábban szerepelt, hanem egy sziklás, kráterekkel teli táj. Majdnem tragédia lett belőle. De arrébb kormányozták a holdkompot, és sikerült letenniük. És aztán bebizonyosodott, hogy ez nem az a hely, ahova annyira készültünk, amiért akkora emberi és anyagi áldozatot hoztunk. Nincs átjáró. Utána még megpróbálkoztunk pár küldetéssel, de ekkor már Nixon volt az elnök, és Amerika a vietnami háborúba ölte bele a pénzét és az embereit. 1972-ben abba is maradt az Apolló-program.
Közben folyamatosan próbáltunk visszajutni Atlantiszba is, Adamért, de ott is csak zárt kapukat találtunk. Akkor jött a következő terv: ha a szellemi szintű felébredés nem sikerült, ha nem tudunk innen kilépni, és ha az egyes emberek sorra elpusztíthatóak, akkor emeljük meg az egész világ rezgésszintjét az anyagi oldalról megközelítve. Hátha akkor jobban fog működni, és szinkronba kerülünk az átjárókkal is. Úgyhogy a Technikusok nekiálltak, és behozták ide a kinti világ informatikai tudását. Zea abban bízott, és őt még most is az a remény hajtja, hogy ettől a frekvenciaváltástól az emberek tudatosabbá válnak, és képesek lesznek ebben a világban öntudatra ébredni. Ezzel valóságossá tehetnénk ezt a játékvilágot, és a program helyett az emberek vennék át az irányítást.
Az elképzelés műszaki részét pár évtized alatt megoldottuk, és új alapokra helyeztük át ezt a világot. A frekvenciaváltás megtörtént, működni kezdett a mobiltelefon, az internet, a műholdas kommunikáció. Az élet már ezeken a magasabb rezgésszinteken zajlik. Az embereknek viszont fel sem tűnt, a többség engedelmes birkanyájként átvonult erre a legelőre, és ugyanúgy folytatta tovább az életét ezen a frekvencián is. Egyáltalán nem lettek tudatosabbak, sőt most még jobban befolyásolhatóak, mert több helyről, változatosabb formában, nagyobb mennyiségű agyzsibbasztó információt szívhatnak magukba. Annyit legalább sikerült elérnünk, hogy a háború és az erőszak legnagyobb része, úgy a kilencven százaléka már a kibertérben történik. Az emberek nem tudják, hogy itt zajlik körülöttük a harmadik világháború, és százmilliók vesznek részt benne. De ez szerencsére már itt is csak játékháború, a különböző számítógépes programokban ölik egymást, nem a valóságban. 
Aztán 2000-ben, amikor az eredeti program befejeződött volna, a Sötét Oldal belehergelte az embereket a világvége-várásba. Még a Technikusokat is sikerült elbizonytalanítani, egyre többen pánikoltak, hogy mi lesz, ha a 00-ás fordulónál leállnak idefent is a számlálók, úgy, ahogy belül, a program központjában is, és becsődöl a világ. Dolgoznunk kellett a problémán, de megoldottuk, zökkenő nélkül haladtunk tovább. De a tömegtudatban ott volt az eredeti program. Sokan elvesztek az új helyzetben, elakadt az életük, vagy megbolondultak attól a kettősségtől, hogy más volt a belső programjukban, mint amit kívül tapasztaltak. Aztán a 2001. szeptember 11-i támadás a Világkereskedelmi Központ ellen elszabadította a félelmeket. Az emberek azóta is minden kisebb eseményre olyan hisztérikusan reagálnak, mintha valóban a világvége jönne. Egyszerűen nem akarják meglátni a valóságot. A saját félelmeik között élnek, folyamatos háborús állapotban, a magánéletükben és társadalmi szinten is.
Úgyhogy kudarcot vallottunk. Hiába mentettük meg a világot, az embereket nem tudjuk önmaguktól megvédeni. Félnek és szenvednek, nem tudják értékelni azt, ami körülveszi őket, nem látják az új, működő világot, mert bezárták magukat a saját képzeletük szörnyetegei közé.
Ezért ment el a kedvem az egésztől. Aztán erre még rátett a bűntudat és tehetetlenség amiatt, hogy amikor a csoporttal megpróbáljuk elhárítani a katasztrófákat, mi is bűnösök leszünk. Hiszen amikor kiszámítom a megfelelő koordinátákat az ellenlökéshez, igaz, hogy azzal valakiket megmentek, de közben másokra kell kimondanom a halálos ítéletet. Egy idő után pedig átalakult bennem az egész nézőpont, és már egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy érdemes-e itt bárkit is megmenteni.

  Robert elhallgatott, újra megnyomta a gázpedált, és dühösen rádudált egy elénk vágó autósra, aki pontosan olyan veszélyes stílusban közlekedett, mint korábban ő. Most az eddig hallgatag Frank szólalt meg a hátsó ülésről. Előrehajolt, rátámaszkodott az ülésemre, és úgy magyarázott:
– Mi is sokat beszélgetünk ezekről a csapatban, persze csak akkor, ha Zea nem hallja. Az ő lelkesedése miatt csináljuk már csak ezt az egészet, mert a mi hitünk is elfogyott, akárcsak Robertté. Amikor két éve kilépett, mindenki megértette, hogy miért csinálta, mi volt a baja. Csak az tart itt minket, hogy tudjuk, nincs hová elmenekülni. Be vagyunk zárva ebbe a programba, és vagy megsemmisülünk vele együtt, vagy igyekszünk valahogy fenntartani. És amíg itt vagyunk és élünk, addig legalább kiélvezzük ezt a helyzetet, amíg lehet, és ahogy tudjuk. Ezért inkább hobbiból vagyunk világmegváltók, nem elkötelezettségből. Szórakozásnak legalább érdekes. Mindig vannak újabb kihívások, izgalmas kalandok. Erre még használható ez a játszótér.
A tömegemberekben viszont már rég nem bízom. A fizikai szint után mi megpróbáltuk a művészet oldaláról emelni a világot, de ott is vereséget szenvedtünk. Katasztrofális vereséget.
A Főnixek népéből való Pusztítók meg a Vámpírok átvették ott is az irányítást. Azzal szórakoznak, hogy a Por népének a kiválasztott tagjait dobálják fel a magasba egymás után, mint csillogó sztárokat. Aztán amikor megunják őket, mert már nem termelnek nekik elég profitot, akkor hagyják őket visszazuhanni a porba.
Eredetileg azért jöttünk ide, Los Angelesbe, hogy a filmek nyelvén elmondjuk az embereknek a valóságot. Ezzel lehet most a legjobban elérni a tömegeket. De hiába voltak jó ötleteink, a Pusztítók átírták a forgatókönyveket, és kicsavarták az eredeti történeteket. Újra és újra az emberek fejébe sulykolják a félelmet, a katasztrófáktól való rettegést, az erőszakot. Mellette meg az ostobaságot, idétlenséget nyomják, amit vígjátéknak neveznek. De az emberek ezeket nézik, nem azt a pár értékes filmet, amit valahogy sikerül leforgatnunk. És aztán ott vannak a csalódott művészek, a Sellők és az Angyalok népéből, akik a világfájdalmukból csinálnak művészetet. Aztán összegyűlnek egy-egy rendezvényen, nézik és díjazzák egymás depressziós alkotását arról, hogy milyen csúnya és kegyetlen ez a világ.
Egyes spirituális szövegek meg pont az ellenkezőjét duruzsolják az emberek fülébe, azt, hogy minden szép meg jó, csak ne nézz oda, ahol valami rosszat láthatsz. Vedd fel a rózsaszín szemüvegedet, csak arra gondolj, amire vágysz, és hipp-hopp, mindjárt meg is kapod. 

– Na igen, a spiritualitás teljes csődje volt az utolsó csepp a poharamba, attól csordult túl – mondta Robert, de most már nem volt olyan elkeseredett. Kesernyésen mosolygott, és energikusabbnak tűnt. – Aztán persze utólag láttam, hogy én is olyan hülye vagyok, mint a többi nyavalygós értelmiségi. Kétségbeestem meg kiborultam, ahelyett hogy röhögtem volna a tömegek vakságán, ahogy az illúzióikat követve lépdelnek bele a szakadékba. És még csak azt sem akarják észrevenni, hogy zuhannak, hanem tovább mantrázzák a jó kis pozitív megerősítéseiket. Most már látom, hogy ez egy jó komédia volt, csak akkor tragédiának fogtam fel, és meg akartam menteni őket. De persze nem hallottak meg, mert nem illettem bele a csodaváró, pozitív világképükbe.
Persze, ezt is mi kezdtük, ezzel akartuk felébreszteni az embereket. Szerettük volna felszabadítani őket az alárendelt helyzetükből. Ezért elkezdtük magyarázni nekik, hogy ők is Teremtők, hogy urai az életüknek, hogy rajtuk múlik a sorsuk, és a többi hasonló irányelvet. Elkezdtük felolvasni nekik az Ébresztés Könyvét, azt, amit a kezdő játékosoknak szoktak odaadni, ha nagyon belevesznek a játékba. Azt reméltük, hogy ők is fokozatosan felébrednek tőle. De a Sötét Oldal megint ránk licitált, és persze ők győztek.
A mi tankönyvi szövegünk helyett rájuk zúdították ezerrel a rózsaszín cukorszirupot, és a tömegek benyalták. Gyomorrontásuk lett tőle, darabokra hullott a maradék személyiségük, kicsúszott a kezükből az életük irányítása, de túl finom volt a nyalóka. Nem akartak abbahagyni. Függők lettek, drogosok a saját álomképeiktől. Mert a túlcukrozott szöveg szerint elég, ha elképzelik a dolgokat, az Univerzum csak arra vár, hogy kiszolgálja őket. Az angyalok azonnal ugranak, ha kimondják a kívánságukat, és máris minden teljesül. Nem számít, hol vannak, milyen problémában csücsülnek, elég csak pozitívan gondolkozni, és máris minden baj eltűnik, mintha sose lett volna.
És aztán az egészet megkoronázták a nagy titokkal, ami szerint minden gazdag ember úgy szerezte a vagyonát, hogy elképzelte a gazdagságot, és ezzel bevonzotta az életébe. És ugye, ma már milliomosok. Tehát hitesd el magaddal, hogy nincsen adósságod, a számlákat nem neked kell kifizetned, hanem pont fordítva, azokkal te kapsz pénzt. Minden tökéletes körülötted, semmin sem kell változtatnod, csak elhinned, hogy már most gazdag vagy. Élj tehát úgy, mintha már most nagyon sok pénzed lenne. Éld bele magadat az álmaidba, költözz bele az álmaidba, élj úgy, mintha a valóság lenne az, amit elképzeltél, és hidd nagyon erősen, hogy az holnapra tényleg valóság lesz. Tehát hazudj magadnak, éld bele magad egy hazug világba, és hidd el, hogy a hazugsághalmazból boldogító eredmény lesz. A mai szarból holnapra finom sütemény fog kisülni.
Arra senki sem kérdezett rá, hogy a ma létező valódi számláit hogyan is fizesse ki a holnapi álompénzzel. Ez lényegtelen volt. Ami a fontos, az a nagy, vonzó álomkép és a még nagyobb hit.
Azt sem kérdezte meg senki, hogy akkor a szerencsejátékosok miért veszítenek, pedig ők aztán annyira hisznek az álmaikban, hogy az utolsó centjüket is felteszik rá. Vagy akár az életüket is. És a hipochonderek miért nem betegszenek meg, hiszen ők aztán igazán el tudják képzelni azt, hogy halálos betegek, de mégsem jön össze nekik, hiába várják.
És mi van azokkal a rohadtul gazdag milliomosokkal, akik folyamatosan szoronganak, mert esett a részvényeik ára, és ma tízmillióval kevesebbjük van, mint tegnap volt. És sóherek akkor, amikor borravalót kellene adni, éhbérért dolgoztatják az alkalmazottaikat, és elvárják, hogy kedvezményt kapjanak a luxusautójuk vásárlásakor. És hogyan lettek gazdagok azok a nagyon szerényen élő, kuporgató emberek, akinek a haláluk után derül ki, hogy valójában milliomosok voltak, csak ezt maguknak sem vallották be. És mi van azokkal a vallomásokkal, ahol ezek a szupergazdagok azt nyilatkozták, hogy csak azt ne kérdezzék tőlük, hogyan szerezték az első millióikat. Mert a többségüknél az egyáltalán nem tisztességes módon történt. Nem az angyalok hozták nekik aranyszínű csomagolópapírban.
De akkor nem a tények és nem a rideg valóság érdekelte az embereket, hanem a csábító, könnyű megoldást ígérő álomvilág, a cukorszirup, és a drogos kábulat.
A világvége elmaradása után, a kétezres évek közepétől a drogos mézeskalács-könyveket terjesztő dílerek elárasztották a világot, és az árujukat beszopta szinte az összes, spirituálisan kicsit is nyitott ember. Mert a cucc látszatra hasonlított valamihez, amit mélyen igaznak éreztek, és nem akarták megkaparni rajta a cukormázat. Hiszen akkor kiderült volna, hogy csak egy koszos, összefirkált papírköteget vettek meg sok pénzért, és nem az eredeti, valódi tudást adó könyvet. De ők hinni és álmodozni akartak, mert az jóval könnyebb volt, mint tenni és felelősséget vállalni önmagukért. 
És persze azok is, akik ebből semmit sem olvastak, szintén ráhangolódtak erre az össznépi kábulatra, és megbolondult a világ. Beköltöztek az álmaikba. Mindenki hitelre vásárolt, és elhitte, hogy az már az övé. Azzal nem foglalkozott, hogy miből fogja az árát kifizetni, mert a lényeg a pozitív gondolkodás. Csak hinni kell benne, és az úgy lesz. A bankok a légvárakat is meghitelezték, az államok nem létező pénzeket költöttek el, és mindenki nagyon boldogan élt a rózsaszín álomvilágában.
Aztán 2008-ban kipukkadt a légvár, és a világ elképedten pislogott a nagy rakás szarban, amibe belepottyant. Amit ő termelt saját maga alá a nagy álmodozások közepette. És fel volt háborodva, mert neki nem ezt ígérték. Nem erről volt szó.
Akkor egy nagyon rövid ideig reménykedtem abban, hogy tényleg felébrednek és kijózanodnak. Hogy felismerik azt, hogy Teremtőnek lenni nem álmodozást és képzelgést jelent. A Teremtő létrehozza azt, amit elképzelt, nem pedig a Mikulástól rendeli meg a csomagját. A Teremtő benne van a Jelenben, a valóságban, mert azt is ő hozta létre, mert már akkor is Teremtő volt, amikor odakerült. Felelősséget vállal az életéért, a helyzetéért, és abból teremt, abból hozza ki a legtöbbet, ami ott van körülötte. Nem menekül el egy nem létező álomvilágba, hanem a Valóságban él. Nem a semmiből épít légvárat, hanem az általa teremtett valóságból alkot egy másfajta valóságot, ha az előző valamiért már nem tetszik neki.
Akkoriban tartottam erről pár előadást, írtam egy könyvet is. A Főnix népének a karakterében éltem eddig mindig, illett hozzám ez a feladat. Azt reméltem, tudom módosítani a Sötét Oldal hatását, csökkenthetem a Vámpírok befolyását. De döbbenten tapasztaltam, hogy az emberek még ekkor sem ébredtek fel. Belekapaszkodtak az összeesküvés-elméleteikbe, belezuhantak a csalódottságukba, és továbbra is ragaszkodtak a külső Megváltóhoz. Ahhoz a mintához, hogy biztosan vannak náluk erősebbek, okosabbak, akik gyűlölik őket, és miattuk kerültek ilyen nehéz helyzetbe, és aztán kell lennie valaki másnak is, aki szereti őket, és csodát fog tenni a kedvükért, meg fogja oldani helyettük ezt a problémát, csak szépen kell kérniük. És továbbra is pozitívan gondolkozniuk, elvégezni még pár tanfolyamot vagy elolvasni még több okos könyvet. Még fejlődniük kell, még nincsenek készen, ez most még az átmeneti időszak, csak ki kell bírniuk, és aztán jön majd a csodás új világ.  
Még akkor sem voltak hajlandóak vállalni a felelősséget önmagukért, nem találták meg magukban a Teremtőt. Csak várták a kész csodát, és tovább tömték magukba a Sötét Oldal drogos nyalóka-könyveit.
Nekem meg elegem lett. Az, hogy spirituális útmutatást adhatok, hogy közelről segíthetek az emberek felébresztésében, adhatott volna annyi töltést a Főnix-részemnek, hogy túltegyem magam a többi nehézségen. De rájöttem, hogy az emberek nem akarják meglátni önmaguk valódi lehetőségeit, nem akarják használni a képességeiket. Én meg akkor minek erőlködjek értük. Úgyhogy kiszálltam.

  Robert váratlanul lefékezett egy közlekedési lámpánál, pedig még éppen átcsúszhatott volna a sárga jelzésen. De most jólnevelten megállt. Dobolt az ujjaival a kormánykeréken, aztán még hozzátette:
– A vicc az, hogy én is pontosan azt csináltam, amit ők. Bedrogoztam magam, és elmenekültem a valóság elől. Szar volt, amikor erre rájöttem.  Sokáig iszonyú dühös voltam ezért mindenkire, magamra, a többiekre, a világra. És… – elharapta a folytatást, rám nézett, és végre mosolygott. – Végül is már mindegy. Az a múlt. És most egészen jól érzem magam a jelenben. Tele energiával. – És rám kacsintott. Visszamosolyogtam. Most már én is jól voltam. A sok szöveg közben teljesen elmúlt a rossz érzésem.
A lámpa zöldre váltott, Robert újra sportosan indított, aztán pár perc múlva egy magas, modern bérház elé kanyarodott, és leparkolt.   
– Megérkeztünk, itt lakik Daniel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése